top of page
Търсене

Искрящо бяла усмивка – как да я постигнем и съхраним безопасно

Актуализирано: 25.03.2022 г.

Усмивките стоплят душата, печелят доверие, симпатии, често проправят пътя към любовта. Колкото по-прелестни и сияйни са, толкова по-голяма е тяхната сила. Красива искрящо бяла усмивка като на холивудска звезда – кой не си мечтае за нея?!


STAR SMILE

За съжаление, късметлиите със зъби, запазващи естествената си белота през годините, са малцина. Дори тъмнокожите, чиито ослепителни усмивки изплуват в съзнанието ни, всъщност не са с толкова бели зъби. Цветът им просто е в силен контраст с тъмната кожа, което води до илюзорния ефект за по-бяло бяло. Затова и летният тен може да ни помогне временно да имаме по-красиво изглеждаща усмивка, но насред зимния сняг жълтеникавите отенъци няма как да останат скрити.


Как да върнем белотата на зъбите си по безопасен начин


Важно е да знаем, че колкото и пожълтели да са зъбите ни, никога не е късно за промяна. Пожълтяването на емайла е обратим процес. За да бъде безопасен обаче, е необходимо внимателно да изберем предпочитания от нас начин за избелване.


Разбира се, на пазара съществуват още стотици алтернативи за избелване на зъбите в домашни условия. Хубаво е обаче винаги да проверяваме производителя, съставките, както и мненията на вече изпробвалите дадения продукт. Важно е да внимаваме за наличието на абразивни частици (срещащи се в много от масовите избелващи пасти за зъби), които могат да наранят емайла, както и за агресивни окислители като пероксидите.


Доверявайки се само на доказали се марки, можем да сме сигурни в добрите и безопасни резултати.

  • Кабинетно избелване на зъбите


Вече няколко пъти споменахме кабинетното избелване на зъбите, но е хубаво да отбележим още няколко факта.


То осигурява бърз и в повечето случаи изключително интензивен ефект. Това обаче е за сметка на нашите комфорт и здраве. Ослепителната белота след посещението на стоматологичния кабинет често е в комбинация с изтъняване на емайла вследствие на агресивната процедура.


Хубаво е да направим съпоставка с домашното избелване с подходящ продукт – то е много по-безболезнено и щадящо емайла макар и отнемащо няколко дни или седмици – в зависимост от избраното средство.


Важен критерий е и цената – кабинетното избелване е скъпа процедура (за разлика от продуктите за избелване у дома), която е добре да повтаряме поне няколко пъти в годината, за да задържим белотата. Всеки може да прецени сам за себе си дали си струва рисковете и отделените финанси.


Каква е причината за пожълтяването на зъбите


Разбирайки какво провокира пожълтяването на зъбите, най-сигурно можем да ограничим този неприятен процес и да задържим вече постигнатата белота.


Зъбите са покрити с емайл – бял, но прозиращ предпазен слой, който ги защитава от увреждания. Той съдържа 98% неорганични вещества и 2% органични. Макар и малко именно наличието на тези органични съставки е сред основните фактори за пожълтяването. При честа консумация на кафе, чай, червено вино, боровинки и други силно оцветени храни и напитки протича химично взаимодействие между пигментите в тях и органичните вещества в емайла, което предизвиква