top of page
Търсене

Kакво трябва да знаем за избелването на зъбите?

Пролетта чука на вратата, а лятото вече ни се струва като сбъдната мечта. С него идва и времето за море, както и суетенето около външния вид, който през зимата е бил малко занемарен. Започват по-честите посещения на фитнес залите и на салоните за красота. Всички искат стегнато тяло, бронзов тен и искрящо бяла усмивка. Замисляли ли сте се, че колкото е по-силен тенът, толкова зъбите изглеждат по-бели.

Ето защо ни изглежда, че всички хора с черна кожа имат супер бели зъби. Това е оптична измама, която се дължи на силния контраст между кожата и зъбите.

За да имаме бели зъби, не е нужно да се пържим на слънцето или да не излизаме от солариума. Достатъчно е просто да отидем при нашия зъболекар и да му кажем, че искаме бели зъби или да се доверим на системи за избелване на зъби в домашни условия.


Избелване на зъби в домашни условия ефект
Избелване на зъби за 7 дни

Една част от зъболекарите ще се опитат да ви разубедят колко вредно е това, които по една или друга причина не приемат новостите. Те не могат да повярват, че съвременното избелване с подходящи и качествени материали е безвредно. Ако вашият стоматолог е от тази група, просто отидете при някой негов колега, но в никакъв случай не прибягвайте до бабините методи за избелване като например триене на зъбите със сол или сода. В тези случаи е твърде възможно не само да не избелите зъбите си, а наистина да ги увредите.

Най-добре е зъболекар да определи кой вид избелване е най-подходящо за вас. Нали знаете че не всички зъби са еднакви. Има чувствителни, нормални, с проблемни венци, с тънък емайл, зъбен камък и още и още.


ефект на избелване на зъби с комплект за домашна употреба
Избелване на зъби в домашни условия


Избелването на зъбите може да ви помогне не само да се сдобиете със сияйна усмивка, но също така и да се отървете от някои оцветявания и петна по зъбите.

Какво представлява избелването? Избелването е козметична процедура, при която свободните радикали на кислорода от активни вещества (най-често карбамидпероксид, хидроксипероксид) осъществяват окисляване, а с това и обезцветяването на различни наслагвания в емайла на зъбите. Това връща белия цвят на зъбите. За крайния ефект на избелването влияят много фактори – степен на оцветяването, процент на активната съставка, използване на светлина за ускоряване на процеса и др. Вреди ли избелването на зъбите? Избелващите агенти не разрушават по никакъв начин зъбния емайл, а само извличат органичните оцветители от емайла и дентина. Това по никакъв начин не нарушава структурата на зъба, особено ако се спазват инструкциите! Преди да се започне с процедурите обаче, трябва да знаете, че ако имате коронки, мостове, фасети и обтурации, те няма да променят своя цвят. След като избелването приключи, ще се наложи тяхната подмяна, за да може те да станат с новия цвят на зъбите ви. Добре е да знаете, че жълтеникаво оцветените зъби се избелват най-лесно, а сивкаво оцветените най-трудно.


Има два основни начина на избелване, в зависимост от това дали се прави в кабинета (клинично) или вкъщи (домашно). Разликата между двата вида се състои в концентрацията на избелващия гел, който се използва, а оттам идва и разликата във времетраенето на процедурата. При клиничното избелване се използват агенти с много висока концентрация и това позволява да постигнем желания ефект с едно или две посещения в зъболекарския кабинет, всяко от тях трае около час и половина. Стоматологът изолира устната лигавица (венците, устните), така че да няма риск върху тях да попадне гел, като в рамките на около час няколко пъти нанася върху зъбите избелващ гел, който в зависимост от марката - се активира по различен начин (химически или с лампа). Това избелване е подходящо в случаите, когато имаме нужда от бърз ефект. Страничните ефекти са много - от силна болка в зъбите при пиене на вода и хранене, до предизвикване на кариеси . При домашното избелване в рамките на 20 минути с Комплект с лампа или 30 мин до 1 час с ленти за избелване на зъби постигате не толкова бърз , но за сметка на това запазващ изцяло здрави зъбите ефект. Най-често около 10-14 процедури са достатъчни, за да постигнете желания ефект. При необходимост могат да се направят повече процедури, като не е задължително да са в последователни дни. При това избелване резултатите се постигат по-бавно и постепенно, но нямате странични ефекти, чувствителност в зъбите, кървящи венци и не нарушавате режима си на хранене. Желателно е преди избелването на зъбите да се направи почистване на зъбния камък и зъбната плака за по-добри резултати. Регистрирайте изходния цвят на зъбите, за да може да се направи сравнение и да се види резултатът. По време на домашното избелване на зъби е препоръчително да се избягват храни и напитки, богати на оцветители, както и тютюнопушенето около 1 час. Възможно е зъбите да станат временно по-чувствителни (най-вече от студено) , понякога да се усещат като изтръпнали или да се усети затопляне от лампата. След приключване на процедурите нормалната чувствителност се възстановява. При хора с по-чувствителни зъби има опция за допълнително използване на средства за намаляване на чувств